Jak przygotować cappuccino?
Cappuccino ma wielu fanów, zarówno w Polsce jak i za granicą. Ale nie każdy wie, że można przygotować wspaniałe cappuccino w domu oczywiście, jeśli jest się posiadaczem ekspresu do kawy. Cappuccino to około 150 ml napoju, składającego się z espresso (30 ml) i mleka w postaci płynnej i spienionej. Do przygotowania cappuccino będzie nam potrzebne… […]
Cappuccino ma wielu fanów, zarówno w Polsce jak i za granicą. Ale nie każdy wie, że można przygotować wspaniałe cappuccino w domu oczywiście, jeśli jest się posiadaczem ekspresu do kawy.
Cappuccino to około 150 ml napoju, składającego się z espresso (30 ml) i mleka w postaci płynnej i spienionej.
Do przygotowania cappuccino będzie nam potrzebne…
• Woda
• Kawa
• Mleko
• Ekspres z dyszą lub przystawką spieniającą (cappuccinatore) do spieniania mleka
• Zaczynamy….
• Napełniamy filiżankę 1/3 pojemności schłodzonego mleka, najlepiej 3,2 %
• Odkręcamy na 2/3 sekundy zawór pary, aby pozbyć się resztek wody z układu parowania
• W przygotowane mleko zanurzamy dyszę i odkręcamy zawór parowania…
• Nasze mleczko zaczyna się spieniać i powiększa swoją objętość, pianka staje się pulchna i słodka… palce lizać, ale to nie koniec teraz czas na finał naszego cappuccino.
• Wybieramy z menu ekspresu espresso, a nasza maszyna stawia kropkę na 'i’, a my delektujemy się zapachem, aromatem, smakiem i to wszystko we własnym domu.
Smacznego życzy Team proespresso.pl